Januari maand van gezond gewicht

On 1 januari 2018

Deze maand staat het gezond gewicht centraal. We controleren de lichaamsconditie en wegen wanneer nodig je huisdier en geven passend advies mee om samen tot een gezond gewicht te komen. We hebben standaard een weegschaal in de salon waar je je hond of kat op kunt wegen.

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Honden met overgewicht lopen o.a. de volgende risico’s:

 • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar
 • Slechte conditie en traagheid.
 • Hart- en longproblemen.
 • Verhoogde kans op blaasproblemen
 • Verhoogde kans op suikerziekte.
 • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
 • Verhoogd risico bij chirurgie en narcose.

Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt ?

Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder het dier wordt.

Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

 • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
 • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
 • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
 • Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig uw hond altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet.

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen.

Is mijn hond te zwaar?

Alle honden hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en we kunnen je vertellen wat dat ideaalgewicht is. Maar je kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of je hond te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.

De lichaamsconditiescore geeft aan of je hond een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of je hond  een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfel je toch nog of uw hond  overgewicht heeft? Ga voor de zekerheid even langs ons. Een gewichtscontrole is gratis.

Behandeling van overgewicht bij honden

 1. Vaststelling ideaal gewicht
  Als eerste bepalen wij hoeveel je hond moet afvallen en de tijdspanne waarin dit afvallen verantwoord is.
 2. Speciaal dieet
  Alleen maar minder voer geven werkt vaak onvoldoende of levert “bedelende'”dieren op.
 3. Meer beweging
  Wij bespreken met u de mogelijkheden om je hond meer beweging te geven. Soms kunnen  simpele tips al veel bewerkstelligen.
 4. Regelmatige controle
  Door regelmatig de hond te wegen en te evalueren kunnen we bijsturen indien dat nodig is. De gewichtsontwikkeling wordt in een speciaal boekje bijgehouden.

De juiste voeding

Alleen maar minder voer geven zou een optie kunnen zijn, wij zien echter in de praktijk dat dit vaak onvoldoende werkt en de hond een stevig hongergevoel krijgt.

Comments are closed.