Konijn

Ook konijnen en cavia’s komen in de trimsalon. Meestal is dat dan voor het verlossen van overmatige verharen, het verwijderen van klitten en het voorkomen vacht,- en huidproblemen.
In de ruiperiode kan het nodig zijn het konijn vaker te kammen om de losse haren zo veel mogelijk te verwijderen. Konijnen met langere haren hebben meer en vaker aandacht nodig dan een kortharig konijn. Een Angora-konijn moet echt dagelijks gekamd worden als hij langer in de vacht zit. Wij zien veel Teddy Widder konijntjes en kruisingen hiervan.

Konijnen kunnen bijvoorbeeld bij de rui wel een handje geholpen worden bij de trimsalon. Met name als ze een hevige rui hebben waarbij ze veel haren inslikken bij hun dagelijks wasritueel. De ingeslikte haren kunnen tot haarballen vormen en verstopping geven van het maagdarmkanaal.
Een konijn gaat ongeveer om de 3 maanden in de rui. De ruiperiodes zijn vaak verschillend en kan de ene keer veel heftiger en langer zijn dan de andere keer. De rui-periode kan er ook voor zorgen dat de haren gaan klitten. Deze klitten zijn pijnlijk voor het dier, maar zijn helaas ook een goede plek voor bacterieën, schimmels en ongedierte (maden!)

De konijnen worden bij ons geborsteld en gekamd, losse haren worden geplukt, klitten worden op een veilige manier verwijderd en de nagels worden geknipt.

Bij Angora-konijnen wordt eventueel de vacht iedere 3 maanden geknipt of geschoren. Maar natuurlijk alleen als dat de wens is van de eigenaar.

Als het een vacht met problemen is, komt zonodig de tondeuse er aan te pas. Maar dat moet natuurlijk bij voorkeur voorkomen worden. Soms is het nuttig om delen te scheren rond het achterste, met name bij dieren die veel last van diarree of incontinentie hebben. Niet zelden worden konijnen met maagdarmproblemen namelijk geplaagd door maden. Een juiste voedingspatroon en maandelijks antimadenspray kunnen dit voorkomen.

Kortom, uw konijn is van harte welkom voor onderhoud of hulp bij de vachtverzorging.

Cavia’s 

Kortharige cavia’s hebben voldoende aan een wekelijkse nakijken van de vacht. Op deze manier kunt u eventuele gezondheidsproblemen optijd ontdekken.
Even nawrijven (met de haargroei mee) met een vochtige zeem zorgt bij gladharige cavia’s dat de laatste losse haartjes verdwijnen en tevens voor het glanzen van de vacht.

Langharige en halflangharige cavia’s hebben meer aandacht nodig. Bij sommige cavia’s blijft het haar oneindig groeien en is het zelfs zaak ze bijna dagelijks te kammen ter voorkoming van klitten. Vooral deze cavia’s komen nogal eens in de trimsalon voor het onderhouden van de vacht.

De cavia’s worden gekamd, losse haren en eventueel klitten worden verwijderd, nagels geknipt en ze worden gewassen.
Bij langharige cavia’s wordt eventueel de vacht geknipt tot een lengte die van te voren is besproken met de eigenaar.
Als het een vacht met problemen is, komt zonodig de tondeuse er aan te pas, maar moet natuurlijk bij voorkeur voorkomen worden.

Kortom, uw cavia is van harte welkom voor onderhoud of hulp bij de vachtverzorging. Of gewoon voor een lekkere opfrisbeurt natuurlijk.

Comments are closed.