Vachtsoorten kat

Britse korthaar

Britse korthaar

Kortharig (Britse Korthaar, Abbesijn)

Bovenvacht (1 tot 3 cm.) is stug maar flexibel, omgeven door veel zachte ondervacht. De kat kan zichzelf door de rui heen helpen door het likken aan de vacht, hierdoor ontstaat vaak het ongemak van haarballen. Door de haarballen uit te braken raken ze deze pas kwijt. haarballen kunnen ook zorgen voor maag/darmproblemen. Ouderdom of andere oorzaken (overgewicht, atrose) kunnen ervoor zorgen dat hij zichzelf niet meer verzorgt.

Verzorging: Kammen tijdens de rui. Sommige katten vinden dit erg onprettig. Een bezoek aan onze salon voor een verfrissende wasbeurt, waarbij de haren op een natuurlijke manier worden los geweekt lost dit probleem op. Tussen de rui door is het niet nodig uw kat te kammen.

 

Maine Coon

Maine Coon

Halflangharig (Noorse Boskat, Main Coon)

Bovenvacht (3 tot 6 cm) is stug maar flexibel. De kortere zachte ondervacht is ruim aanwezig. Het is per kat afhankelijk is hoe de vacht is en hoe deze de vacht verzorgt of je er zelf dan nog veel aan moet doen. 1 keer per week kammen is vaak voldoende. Sommigen zullen vrijwel nooit gekamd hoeven worden, terwijl anderen zo snel last van klitten hebben dat ze meerder malen per week gekamd moeten worden. Wassen helpt bij de snel klittende vachten!
De halflangharige katten gaan meestal de rui in, net als alle andere katten, met de wisseling van de seizoenen. In de herfst zijn ze aan het ruien voor een wintervacht en rond het voorjaar ruien ze nog een keer voor een zomervacht. Maar gedurende het hele jaar verliezen ze wel haren, maar tijdens de rui is het echt stukken meer en zul je ook wat vaker moeten kammen.

Verzorging: Afhankelijk van vachttype wekelijks met een grove kam behandelen. Regelmatig wassen is aan te raden.

Pers

Pers

Langharig (Perzische kat, Heilige Birmaan)

De bovenvacht is zeer lang en zacht. De ondervacht is iets korter, door de wollige structuur is  kammen vaak noodzakelijk. Sommigen zullen vrijwel nooit gekamd hoeven worden, terwijl anderen zo snel last van klitten hebben dat dagelijks gekamd moeten worden. Lukt dit niet dan kunt u uw kat iedere 6 weken door mij laten behandelen. Zo hoeft u niet te kammen en blijft u kat schoon en klitvrij.  Wanneer de langharige kat geschoren wordt, kan het wel een half jaar duren voordat de genetische haarlengte weer is bereikt.

Verzorging: Borstelen met een universeelborstel en kammen met een grove en fijne kam om de klitten op te sporen en te verwijderen. Regelmatig wassen is een must.

Comments are closed.