Ragdoll


ragdoll catHistorie
Alle echte Ragdolls stammen af van Josephine, een witte niet raszuiverse Perzische poes. Vlak voor de geboorte van haar kittens werd de zwangere poes Josephine aangereden door een auto. De kittens die na het ongeluk geboren werden waren bijzonder lief en aanhankelijk. Bovendien konden de katjes zich helemaal slap houden net als een lappenpop.
Ragdoll is het engelse woord voor lappenpop. Sommige mensen beweren dat het karakter van de moederpoes was veranderd na het ongeluk en dat ze die eigenschappen had doorgegeven aan de kittens. Dit is genetisch natuurlijk niet mogelijk.
Ann Baker uit Californie, fokster van de Langhaar Perzen, was de buurvrouw van de eigenaresse van Josephine.   Zij kreeg een paar kittens van Josephine en fokte ermee verder. Ze gebruikte steeds de grootste en zachtaardigste nakomelingen voor haar fokprogramma. Deze katten werden RAGDOLLS genoemd.
In de VS werd dit nieuwe ras in 1965 officieel erkend. In 1991 kwamen de eerste Ragdolls naar Nederland.
Birmanen, Perzen, Siamezen, Burmezen en de HTK-katten behoren tot de voorouders van de Ragdoll.

 

Uiterlijk
Een Ragdoll is een forse kat. Ragdoll betekent letterlijk ‘lappenpop’, omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Point Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Point Ragdolls hebben blauwe ogen. De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Choclate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor. De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

ragdollColourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.
Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.
Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte “V”. Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

Karakter
Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn doorgaans schootzitters. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld.

Vachtverzorging
Bovenvacht (3 tot 6 cm) is stug maar flexibel. De kortere zachte ondervacht is ruim aanwezig. Het is per kat afhankelijk is hoe de vacht is en hoe deze de vacht verzorgt of je er zelf dan nog veel aan moet doen. 1 keer per week kammen is vaak voldoende. Sommigen zullen vrijwel nooit gekamd hoeven worden, terwijl anderen zo snel last van klitten hebben dat ze meerder malen per week gekamd moeten worden. Wassen helpt bij de snel klittende vachten!
De halflangharige katten gaan meestal de rui in, net als alle andere katten, met de wisseling van de seizoenen. In de herfst zijn ze aan het ruien voor een wintervacht en rond het voorjaar ruien ze nog een keer voor een zomervacht. Maar gedurende het hele jaar verliezen ze wel haren, maar tijdens de rui is het echt stukken meer en zul je ook wat vaker moeten kammen.

Verzorging: Afhankelijk van vachttype wekelijks met een middelfijne kam behandelen. Regelmatig wassen is aan te raden.

Comments are closed.