Exotic

De geschiedenis van de Exotic ShorthairExotic
De Exotic Shorthair komt van oorsprong uit Amerika. Enkele Amerikaanse Korthaar fokkers (de Amerikaanse Korthaar is vergelijkbaar met onze Brits Korthaar) wilden graag wat betere silvers fokken. Daarnaast kon de Amerikaans Korthaar ook een wat stevigere botstructuur gebruiken. De oplossing voor hun probleem was snel gevonden: er werden silver perzen in de lijnen gefokt. Uit die combinatie van een Pers en een Amerikaans Korthaar kwamen leuke korthaar kittens die de bouw en het type van een Pers hadden. In eerste instantie werd geselecteerd op kittens die het meeste het Amerikaans Korthaar type benaderden. Daarmee werd verder gefokt met Amerikaans Kortharen. Enkele fokkers waren echter dusdanig gecharmeerd van de “korthaar Persjes” die uit die combinatie kwamen, dat ze in 1966 besloten om een fokprogramma voor dit “nieuwe ras” op te zetten. De naam voor dit ras werd “Exotic Shorthair”. Het streven was om een kat te fokken die qua type en bouw gelijk was aan een Pers, maar met een korte vacht.  Om dit te bereiken werden de korthaar katten steeds gekruist met Perzen.

ExoticOmdat de Exotic gekruist wordt met Perzen zijn alle kleuren die voorkomen bij de Perzen, ook toegestaan bij de Exotics. Op shows worden Exotics gekeurd door Langhaar keurmeesters.  Het valt niet altijd mee om bij een nest van Exotic x Pers aan de kittens te zien of deze langhaar of korthaar zijn. Ervaren fokkers menen dat net na de geboorte, als de vacht nog nat is, het verschil te zien is. Het vachtje van de langhaar kittens ligt mooi glad tegen de huid. De vacht van de korthaar kittens piekt alle kanten uit. Pas na ongeveer vier of vijf weken zal de vacht van de Persjes gaan groeien, waardoor het verschil steeds duidelijker wordt.

De Exotic Shorthair ziet er qua type en bouw uit als een Pers. De rasstandaard is dan ook op die punten gelijk. Alleen de vacht is anders. Ze hebben een dikke, zacht aanvoelende, weelderige vacht. De dicht ingeplante ondervacht moet goed ontwikkeld zijn. Indien men de vacht aanraakt, hoort deze “verend’ aan te voelen. De vacht mag niet glad aanliggen, maar staat als het ware haaks op de huid. De vacht vergt minder onderhoud dan de vacht van een Pers. Vaak is een keer per week borstelen (varkensharen borstel) en doorkammen met een grove kan voldoende. Bij katten met een erg volle vacht kan het soms nodig zijn de vacht te plukken. Hierbij worden dode haren (vaak dof van kleur) die los tussen de vacht steken verwijderd. Voor een show wordt de kat gewassen en goed getoiletteerd.

Vachtverzorging

Bovenvacht (1 tot 3 cm.) is stug maar flexibel, omgeven door heel veel zachte ondervacht. De kat kan zichzelf door de rui heen helpen door het likken aan de vacht, hierdoor ontstaat vaak het ongemak van haarballen. Door de haarballen uit te braken raken ze deze pas kwijt. Haarballen kunnen ook zorgen voor maag/darmproblemen. Ouderdom of andere oorzaken (overgewicht, atrose) kunnen ervoor zorgen dat hij zichzelf niet meer verzorgt.

Verzorging: Met de Vachtkoning (furminator®) de ondervacht zo veel mogelijk verwijderen tijdens de rui. Sommige katten vinden dit erg onprettig. Een bezoek aan onze salon voor een verfrissende wasbeurt, waarbij de haren op een natuurlijke manier worden los geweekt lost dit probleem op. Tussen de rui door is het niet nodig uw kat te kammen. Door de kort gefokte kop zijn deze dieren, net zoals de Pers, gevoeliger voor oog- en neusinfecties omdat de traanbuizen meestal niet correct gevormd of aangelegd zijn. Het goed dagelijks schoonhouden van de ogen met een vochtig watje is nodig.

Comments are closed.