Vachtsoorten hond

Voor een juiste behandeling van de vacht, bent u welkom voor een gratis vachtconsult. Hierin bepalen we welke vacht uw hond heeft en hoe u deze het best kunt onderhouden. Elke vacht is anders!

Kort haar (Whippet, Dalmatiër, Duitse Pincher)
Deze vacht ligt zeer glad aan en is tussen de ½ en 2 cm. lang. Voor het verwijderen van vuil kunt u een zachte poetsborstel gebruiken. Liever niet te veel borstelen omdat u dan gezonde haren uit de vacht trekt, waardoor verhaarproblemen kunnen ontstaan. In de ruifase (in het voor en najaar) kunt u uw hond grondig borstelen met een rubberborstel of vachtminator (furminator®), zodat u al het loszittende haar verwijderd. Doet u dit niet kan uw hond het hele jaar door gaan verharen. Als u problemen heeft met de ruifase bieden wij een uitkomst. Het borstelen in combinatie met wassen en het droogblazen, verwijderd alle loszittende haren. Eventueel kunnen we dit een paar keer herhalen tot uw hond geheel door de rui heen is. Deze methode is zeer geschikt voor alle kortharen, halflang,- en langharen. Door essentiele vetzuren aan de voeding toe te voegen kunt u het verharen verminderen.

Stokhaar (Rottweiler, Herders)
Deze vacht is tussen de 2 en 6 cm. lang met veel of weinig onderwol. Vachtverzorging bijna gelijk aan die van de kort haar, hoe meer onderwol uw hond heeft hoe vaker hij geborsteld wordt.
Met een slickerborstel en of een herderhark haalt u het loszittende wolhaar en dekhaar eraf. Voor de ruifase kunt u het best gebruik maken van een rubberborstel, vlooienkam en universeelborstel.Ook een shedder of een furminator is een handig hulpmiddel tijdens de ruifase.

Lang haar weinig wol (Cocker Spaniel, Heidewachtel)
Deze vacht is op de snuit en voorkant poten kort (1/2 tot 2 cm.), op de rug iets langer (2 tot 4 cm.) en op de borst, kraag, oren, achterkant poten, buik, broek en staart lang (6 tot 20 cm.)
Kort en iets langer behaarde delen behandelen als korthaar. De lang behaarde gedeeltes zoals de bevedering, broek en staart kunt u het best met een universeelborstel behandelen. Nakammen met een grove kam om klitten op te sporen is aan te raden. Voor de ruisfase kunt u het best gebruik maken van universeelborstel en kam.

Lang haar veel wol (Labradoodle, Bobtail, Bearded Collie)
Deze vacht wordt langer dan 6 cm. U kunt het best uw hond regelmatig borstelen met een activetborstel of pinnenborstel afhandelijk van de vachtdichtheid, grove kam en middelfijne kam. Het is belangrijk om vanaf de huid te borstelen, om te voorkomen dat u over de klitten heen borsteld. Nakammen met een grove kam is belangrijk om te controleren of er geen klitten in zitten. Vergeet vooral de liezen, buik, oksels, borst en achter de oren niet! zie hier de instructievideo
Het gebruik van een waterblazer maakt de verzorging eenvoudig en overzichtelijk

Zijdehaar (Yorkshire Terrier)
Deze vacht wordt langer dan 6 cm. U kunt het best uw hond regelmatig borstelen met een pinnenborstel, grove kam en middelfijne kam. Als de vacht kort wordt gehouden is een slickerborstel ook een mogelijkheid. Het is belangrijk om vanaf de huid te borstelen, om te voorkomen dat u over de klitten heen borsteld. Nakammen met een grove kam is belangrijk om te controleren of er geen klitten in zitten. Vergeet vooral de liezen, buik, oksels, borst en achter de oren niet! zie hier de instructievideo
Het gebruik van een waterblazer maakt de verzorging eenvoudig en overzichtelijk

Krul haar (Poedel, Bichon Frische)
Deze vacht is gekruld en groeit door totdat het afbreekt. Het voordeel van deze vacht is dat de losse haren in de krullen blijven hangen en er alleen met borstelen uitkomen. Deze vachten moeten zeer regelmatig geborsteld of geblazen worden en regelmatig wassen is een must. Het gebruik van een waterblazer maakt de verzorging eenvoudig en overzichtelijk. Het gebruik van een universeelborstel is aan te raden, nakammen met een poedelkam/grove kam om klitten op te sporen.

Ruwhaar (Cairn Terrier, Airdale Terrier, Schnauzers)
Deze vacht bestaat uit zachte ondervacht met ruwe, stugge bovenvacht. Als de vacht in de rui gaat (plukrijp) dan gaat het in bosjes bij elkaar van het lichaam afstaan. Het staat dan los in de huid. Door te plukken worden stugge losse haren verwijdert.  Ongeveer 6 weken voordat de bovenvacht plukruip is verliezen ze plukken zachte ondervacht! De bovenvacht is vaak ieder halfjaar plukruip.
U kunt de vacht het best met een pennenborstel, terriermat en een grove kam onderhouden.

Vilthaar(Komondor, Spaanse Waterhond)
Deze vacht is sterk gekruld. De strengen ontstaan doordat de zachte ondervacht niet uitvalt, maar vervilt met de langere hardere dekharen. Deze vachten worden niet gekamd. Bij deze vacht is het belangrijk dat de stengen vanaf de huid gevormd worden, anders krijgt de huid niet voldoende lucht. Dat kunt u doen door de strengen met de hand te scheuren. Vaak worden de vachten van huishonden 2 x per jaar kort geschoren, maar kunnen erg mooi in model geknipt worden.

 

Comments are closed.