Pups

Alle pups hebben een zachtere vacht dan wanneer ze volwassen zijn. Veel baasjes denken dan ook dat hun pup nog geen vachtverzorging nodig hebben. Helaas zien wij toch nog vaak honden in de salon, die het niet gewend zijn om aangeraakt te worden met een borstel, niet willen dat de nageltjes geknipt worden of in paniek raken als ze gewassen en/of geföhnd worden.

Juist daarom is het belangrijk dat u uw pup al van jongs af aan laat wennen aan de dagelijkse en niet zo dagelijkse vachtverzorging. Vanaf een leeftijd van 9 weken kan uw pup al een eerste keer kennis maken met de trimsalon. Let op! Uw pup moet hiervoor wel gevaccineerd (naar leeftijd voor de pup) zijn.

Wanneer kunt u zelf beginnen met de vachtverzorging uw puppy?
Al vanaf dag 1 kunt u hiermee beginnen. De interactie is erg goed voor uw puppy; Hij leert op u te reageren, maar zal zich ook zekerder gaan voelen. U voorkomt klitten en dus een nare ervaring voor uw pup door op tijd met ver verzorging te beginnen. Bij de fokker van uw pup wordt vaak al een goede basis van de vachtverzorging gelegd.

Het makkelijkste is het oefenen wanneer uw pupje moe is, dan heeft hij geduld om alles rustig toe te laten, wanneer uw pup te druk is, en u dwingt het borstelen af terwijl uw pup blaakt van de energie om te spelen, maakt u het u zelf en uw pup moeilijker. De verzorgingsproducten die u dient te gebruiken moeten bij de vacht van uw puppy (verzorgingsadvies per vachttype hond) passen.

Stap voor stap:

  • Zet uw pupje het liefst op een verhoging op een stroeve ondergrond in stand. (Het commando ‘Staan’ is hierbij erg handig om aan te leren)
  • Borstel uw pupje over zijn gehele lijf.
  • Til de oortjes op en friemel bij de gehoorgang
  • Til de lip op en kijk en wrijf over de tandjes, (Het commando ‘Tanden’ is erg handig om aan te leren)
  • Kam met een fijn kammetje de snotjes uit de ooghoeken
  • Beloon uw pupje voor zijn geduld
  • Leg het pupje op zijn rug op uw schoot en kam de liezen, buik en oksels
  • Als u uw pupje wil leren een strikje te dragen leer uw pupje met zijn hoofd plat op tafel te liggen om het strikje te kunnen maken. (Het commando ‘plat’ is hierbij erg handig.)
  • Beloon uw pupje uitbundig!

Wat gebeurt er met uw pup tijdens zijn/haar eerste keer in de trimsalon?
Eerst maken wij kennis met u en uw pup. Ze mogen de salon verkennen en wennen aan de geuren, ruimte en aan mij. Als uw pup even heeft rond gekeken vraag ik aan u of hij op tafel mag. Hij kan zo wennen aan de hoogte en mijn aanraking. Daarbij wordt hij betast, gekamd en worden de nagels geknipt. Als hij het eng vindt stellen wij hem gerust, ongewenst gedrag wordt genegeerd. Als het nodig is worden de voetjes geknipt en de oogjes vrijgemaakt van haar. Na dit hele avontuur krijgt hij een heerlijke beloning. Dit alles neemt 15-45 minuten in beslag, afhankelijk van het karakter, grote en vachtype van uw pup.

Comments are closed.