Tandverzorging

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden. Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Daarom besteden we ook aandacht aan het gebit! Het is belangrijk om de oorzaken te kennen, de symptomen te herkennen en te weten welke rol onze gebitsverzorging kan spelen in het verminderen van gebitsproblemen en wat u thuis kunt doen.

 

Oorzaken van gebitsproblemen bij honden

In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Waar tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je hond schoon te houden.

Hoe kun je gebitsproblemen bij je hond herkennen?

Hoewel een groot aantal honden last heeft van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om de gebitsproblemen te herkennen bij jouw hond. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat je hond minder veel eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat honden van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen bij jouw hond. Ook een bruine aanslag op de tanden van je hond wijst in veel gevallen op gebitsproblemen. Tenslotte zal je hond zich in sommige gevallen anders gedragen, bijvoorbeeld afstandelijker.

Wat doen wij? 

Bij het constateren van gebitsproblemen voor of tijdens de behandeling ondernemen we graag actie. We maken voor en na de tandbehandeling foto’s zodat we kunnen zien hoe in welke staat het gebit verkeerd en wat we hebben kunnen doen. In overleg behandelen we het gebit met de Emmipet Ultrasone tandenborstel en de Almaz dentaal care tandpasta. Deze combinatie zorgt ervoor dat we het tandplak en tandsteen eenvoudig kunnen verwijderen. Wel is het belangrijk dat je hond mee wil werken. Mocht het gebit in stadium 4 of 5 verkeren (ontstoken tandvlees) dan verwijzen we je graag door naar de dierenarts (zie gebitsscore kaart).

Bovendien is het belangrijk het gebit van je hond dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om zijn gebit schoon en gezond te houden. Helaas is dit meestal niet te realiseren. Door een tandbehandeling met een Emmipet tandenborstel bij je vervolgbehandeling houden we het gebit in gezonde conditie.  Daarnaast kun je de Cerea kluif geven om het gebit te reinigen.

Comments are closed.